IŞİD’in Suriye’nin Kürt kenti Kobani’ye yönelik saldırıları ve birçok Kürt köyünü iÅŸgal etmesiyle yaklaşık 140 bin kiÅŸi Türkiye’ye sığındı. Åžanlıurfa'nın Suruç Ä°lçesi’nden Türkiye’ye giriÅŸ yapanlardan fırsatını bulanlar Batı’daki deÄŸiÅŸik kentlere geliyor. Bu kentlerden biri de Ä°stanbul. Suruç’tan Ä°stanbul’a geliÅŸ sürüyor ama tersine bir gidiÅŸ de var. Burada yaÅŸayan ya da ailesini Ä°stanbul’a getiren Kobanili gençler, IŞİD’e karşı savaÅŸmak için geri dönüyor.

Al Jazeera bu geri dönüÅŸleri araÅŸtırmak için iki gün boyunca Üsküdar’daki Harem ve Esenlerdeki otogarı dolaÅŸtı, doÄŸuya sefer yapan otobüs firmalarıyla ve geri dönen gençlerle görüÅŸtü.

Ailesini bırakıp geri dönüyor

Ailesini saÄŸ salim Ä°stanbul’a getirip geri dönen gençlerden biri de Halil Ahmed. Urfa’ya giden otobüsünün kalkma saatini beklerken buluyoruz onu. 27 yaşında. Suruç’un DikmetaÅŸ Köyü’nün karşısındaki Kobani’ye baÄŸlı Karamuk Köyü’nden. IŞİD köylerini altı gün önce iÅŸgal edince, eÅŸi ve üç çocuÄŸunu alarak sınırı geçip Suruç üzerinden Ä°stanbul’daki kardeÅŸinin yanına geldi. Bugün ise, dönüÅŸ için bilet aldı. Neden döndüÄŸünü sorduÄŸumuzda, “Köyümü iÅŸgal eden IŞİD’e karşı savaÅŸmak için” yanıtını aldık.

EÅŸi ve çocukları geri dönmesini istememiÅŸ. Ama Halil Ahmed, “Köyümü iÅŸgal etmiÅŸler. Geri dönmekten baÅŸka çarem yok. IŞİD’e karşı savaÅŸmalıyız. Köyümüzde iÅŸ yoktu ama mutluyduk” diyor.

Annesinden iki aydır haber yok

Suriye’de yaÅŸanan savaÅŸ Ahmed ailesini derinden etkilemiÅŸ. Kobanili gencin anlatımlarına göre, 14 kiÅŸilik aile Tel Abyad’da yaşıyordu. Ama altı ay önce IŞİD burayı iÅŸgal edince aile Kobani’deki köylerine döndü. Ä°ki ay önce annesi Naile, rejim ordusunda beÅŸ aydan beri askerlik yapan oÄŸlu Ä°brahim’i getirebilmek için Åžam’a gitmeye karar verdi. Ama o günden beri kendisinden haber alınamıyor. Ahmed “Annemi IŞİD yol kontrolünde almış. Öldürdüler mi, saÄŸ mı, bilemiyoruz. O günden beri haber alamadık” diyor.

Kobanili gencin kardeÅŸi hala rejim ordusunda asker ama babası ile üç kardeÅŸi Suruç’ta. Halil Ahmed onların da Ä°stanbul'a geleceÄŸini söylüyor:

"DiÄŸer kardeÅŸlerim Kobani’de. Dört amcam YPG’de IŞİD’e karşı savaÅŸta ÅŸehit oldu. Ä°steÄŸim, IŞİD bölgemizden çıksın, özgür olalım. Annem yanımıza gelsin. Çocuklarımı alıp köyüme döneyim.” 

“Yardım için dönüyorum”

Geri dönen Kobanili gençlerden biri de 22 yaşında. Adının Muhammed Zagros olduÄŸunu söyleyen genç, Kobani’ye baÄŸlı Kertel Köyü’nden. Anlatımlarına göre, iki ay önce Ä°stanbul’a geldi. Günü birlik iÅŸlerde çalışıyordu. IŞİD köylerini iÅŸgal edince annesi, babası ve kardeÅŸleri Suruç’a kaçmak zorunda kaldı. Ailesiyle telefonla konuÅŸtuÄŸunu söyleyen Kobanili genç, “Kobani’ye döneceÄŸim. Oradaki halkımızın yardımımıza ihtiyacı var. Onlara saÄŸlık konusunda yardımda bulunacağım” diyor.

Muhammed Zagros, fotoÄŸrafının çekilmesini istemiyor. Ä°ddiasına göre, son günlerde Ä°stanbul’dan kendi çevresinden 300’e yakın Suriyeli Kürt genci, IŞİD ile savaÅŸmak için Kobani’ye geri döndü.

“Her seferde mutlaka dönen var”

DoÄŸuya sefer düzenleyen otobüs firmaları çalışanları da, günde dört beÅŸ sefer yaptıklarını, her seferlerinde mutlaka birkaç Kürt gencin geri döndüÄŸünü belirtiyor. Bir otobüs firması yetkilisi, “Bir iki gün önce ailesiyle birlikte Ä°stanbul’a gelen genci, tekrar bize gelip dönüÅŸ bileti alırken görüyoruz. Ä°stanbul’a Suruç’tan gelenler de genellikle yaÅŸlılar, çocuklar ve kadınlar oluyor. Gelen gençler ise ailelerini bırakıp geri dönüyor” sözleriyle bu durumu ifade ediyor.